80 JAAR EN KRACHTTRAINING?

Dat je op 80-jarige leeftijd geen marathon meer loopt, begrijpen we wel, maar moet dit betekenen dat je überhaupt nauwelijks nog beweegt? Nee, zegt Luc van Loon in dit college. Het sterk houden van je spieren is van groot belang als we een beetje gezond oud willen worden. Wat vaker de trap nemen zou dan ook geen overbodige luxe zijn!

In het dagelijks leven heb je elke dag je spieren nodig. Als je de trap op- en af loopt, opstaat vanuit de stoel, wandelt, je kind optilt, etc. Je spieren zijn dus noodzakelijk om ons te kunnen voortbewegen. 

We kunnen dus ons lijf specifiek aanpassen aan wat wij graag willen doen. Wil je graag een bodybuilder worden, dan zal je met name veel kracht moeten hebben in je spieren. En een trainingsplan maken zodat je grotere spieren krijgt. Dit kan bijvoorbeeld middels krachttraining. Wil je graag beter in hardlopen worden is kracht minder belangrijk en dan gaat het vooral om het uithoudingsvermogen van de spieren. Je spieren kunnen zich dus aanpassen door de verandering van belasting. Je kunt dit allemaal trainen. 

We kunnen spieren opbouwen, maar ook spieren kunnen afbreken. Ons lichaam kan dus opgebouwd worden maar we kunnen het ook afbouwen. Een mooi voorbeeld is dat wanneer je bijvoorbeeld 6 weken in het gips hebt gezeten en je spieren helemaal niet hebt gebruikt. Het gevolg hiervan is, dat je spieren heel snel zullen worden afgebroken. De spiermassa wordt letterlijk afgebroken en je spieren worden kleiner. 

Dit proces zien we eigenlijk ook al bij volwassen en ouderen. Mensen die elke dag op kantoor zitten en weinig aan training doen zullen ook minder krachtige en grote spieren hebben. Of als we ouder worden en steeds inactiever worden, zullen de spieren snel afgebroken worden. We zien een versnelde afbraak als we bijvoorbeeld een ziekte krijgen. Denk aan kanker en chemotherapie, longziekten (COPD), Hart- en vaatziekten, Diabetes, stofwisselingsproblemen of als je een spierziekte krijgt. 

Het belangrijkste is dat je spieren moet gebruiken om ze te behouden. We moeten dus actief blijven, omdat je spieren continu worden afgebroken en door beweging worden ze weer opgebouwd. 

https://www.youtube.com/watch?v=mCRzi1tObe0

Wij gebruiken cookies om de website beter te laten functioneren