VERSCHIL WERVEL EN TUSSENWERVELSCHIJF

In de wervelkolom bevinden zich opeengestapelde wervels en tussenwervelschijven. Beide structuren zijn van groot belang voor de beweging en de stevigheid van de rug. Maar wat is nou precies het verschil tussen een wervel en een tussenwervelschijf?

De basis van de wervelkolom bestaat uit opeengestapelde wervels. Wervels zijn schijfvormige botten die onderdeel zijn van ons skelet. Wervels zorgen voor stevigheid van de wervelkolom waardoor we niet als een pudding inelkaar zakken. De wervels zijn zo opgestapeld dat ze een lange kolom vormen die vanaf het hoofd door de nek en rug loopt.

Tussen de opgestapelde wervels in bevinden zich tussenwervelschijven. Een tussenwervelschijf is een ring van vezelig kraakbeen. Het midden van een tussenwervelschijf is gevuld met een geleiachtige, stugge vloeistof. Dit noemen we de nucleus pulposus. In tegenstelling tot wervels zijn tussenwervelschijven enigszins elastisch. Hierdoor dragen ze bij aan de schokdemping. Ook kan de wervelkolom hierdoor buigbewegingen maken waardoor we onze rug kunnen buigen en strekken.

Het verschil tussen een wervel en een tussenwervelschijf
Het grootste verschil zit hem in de structuur en de functie. Een wervel is hard en zorgt voor stevigheid. Een tussenwervelschijf is van elastisch materiaal wat zorgt voor schokdemping en beweeglijkheid. Wervels en tussenwervelschijven zijn onmisbaar omdat zowel stevigheid als beweeglijkheid van essentieel belang zijn in een goed functionerende en pijnvrije nek, bovenrug en onderrug

Wij gebruiken cookies om de website beter te laten functioneren