Wat zijn triggerpoints?

Zeurende pijn en stijfheid na lang zitten? Vage pijnen in de bil uitstralend richting de enkel?Pijn in het schouderblad met uitstraling naar de arm? Dit noemen we myofasciale pijn, pijn vanuit de spieren veroorzaakt door triggerpoints.

Een triggerpoint, ook wel spierknoop genoemd, is een pijnlijke verharding in een spier. Triggerpoints geven zowel lokale pijn in de spier als vage uitstralende pijn. Het zijn kleine verkrampingen in de spier, met als gevolg een verstoorde lokale doorbloeding. Het begint met een zeurend gevoel, wanneer we dit gevoel negeren gaat het langzaam over in pijn.

Triggerpoints zijn goed te voelen als verharde strengetjes of bobbeltjes in de spier. Als je hierop drukt is het pijnlijk, wanneer je langer druk uitoefent kan er uitstralende pijn ontstaan. In alle spieren van het lichaam kunnen triggerpoints ontstaan.

Hoe ontstaan triggerpoints? 
Spieren zijn opgebouwd uit afzonderlijke spiervezels. Wanneer je in rust bent is een spiervezel noch uitgerekt, noch samengetrokken (A). Wanneer een spier wordt overbelast kan het gebeuren dat de spier op bepaalde punten meer is samengetrokken. Er ontstaat een lokale verdikking (B) en slechte doorbloeding. Door deze slechte doorbloeding hopen afvalstoffen zich op en kleven samen.

Dit zijn de triggerpoints. Een triggerpoint houdt de rest van de spiervezel onder spanning, waardoor er een stijf gevoel ontstaat (C).

Het ontstaan van triggerpoints is afhankelijk van hoe je de spier gebruikt. De meest voorkomende oorzaken zijn eenzijdig werk, te lang in dezelfde houdingen zitten of staan, een trauma, te zwaar belasten en stress.

Gevolgen 
Triggerpoints geven vaak een pijnlijk en/of stijf gevoel in de spier. Naast lokale pijn en stijfheid kan er ook uitstralende pijn ervaren worden.

Elk triggerpoint heeft namelijk een specifiek uitstralingsgebied. Zo kan een triggerpoint in de kleine bilspier pijn veroorzaken die uitstraalt richting de enkel (zie afbeelding). Het kan ook zijn dat wanneer uw fysiotherapeut een spier bij het schouderblad behandeld, er uitstralende pijn in de arm gevoeld wordt. Voor elk triggerpoint is er een apart uitstralingsgebied. Door deze kennis blijken een hoop 'vage' klachten te verklaren en te behandelen.

Hoe voorkomen we triggerpoints?
Om te voorkomen dat we triggerpoints ontwikkelen is het belangrijk om regelmatig te wisselen van houding, lange statische belasting af te wisselen.

Wat is de behandeling?
De therapie is gericht op het inactiveren van de triggerpoints. De meest voorkomende behandelvormen zijn triggerpoint massage en dry needling.

Wij gebruiken cookies om de website beter te laten functioneren