Wintersport

Wintersport

Ben jij ook zo’n enorme fan van witte bergen, blauwe lucht en hier dan een hele dag van mogen genieten op je ski’s en/of op je snowboard?

Ons hele team gaat elk jaar met ontzettend veel plezier op wintersport en wij kunnen dan eigenlijk ook niet wachten tot het zover is!    

Helaas is de wintersport ook een van de momenten in het jaar waarna onze agenda’s volstromen. Misschien geloof je het niet, maar dit zien wij toch liever anders. Dus, lees deze blog en hopelijk kom jij terug zonder blessure!

Tijdens de wintersport gebruik je ontzettend veel spieren en ook nog eens elke dag. Ons lichaam is hier niet aan gewend in ons gewone dagelijkse leven. Als jij niet op dag 3 al helemaal krom wil lopen van de spierpijn is het verstandig om een maand of 2 voordat je op wintersport gaat (maar hoe eerder hoe beter) alvast te beginnen met wat krachttraining en “sneeuwfit” te worden!

Bij zowel skiën als snowboarden heb je veel profijt van een goede romp stabiliteit, balans en kracht in je benen. Ook is de luchtvochtigheid in de bergen anders en zit er hoe hoger je komt, steeds minder zuurstof in de lucht. Dit heeft impact op je uithoudingsvermogen.
Door 3 tot 4 keer per week onderstaande oefeningen te doen en daarnaast je conditie op peil te houden door iedere dag een half uur tot een uur te wandelen ga jij in ieder geval goed voorbereid op wintersport!

 


Plank
Ga op een matje liggen en kom vervolgens omhoog zodat alleen je tenen en onderarmen de mat raken, met je ellebogen recht onder je schouders. Trek je navel wat in en zorg ervoor dat je onderrug niet hol (of bol) trekt. Probeer zo recht als een plank te blijven, in een rechte lijn en je billen dus niet omhoog. Start met 3x30 seconden planken en bouw dit verder op.
Als dit goed gaat kun je het ook eens op je zij proberen. Doe dit dan zowel links, als rechts.

 


Squats
Zet je voeten uit elkaar op heupbreedte en draai je tenen een klein beetje naar buiten. Zak nu door je knieën alsof je op een stoel gaat zitten. Let er op dat je knieën niet voorbij je tenen komen en dat je je rug recht houdt. Starten met 3x15 herhalingen en dit kan je steeds verder uitbreiden.

 

 

Lunges
Zet met je rechterbeen een grote stap naar voren met je voet en zak door je linkerbeen waarbij je knie net niet de grond raakt. Let erop dat je rechterknie ook hierbij niet voorbij je tenen komt en je je romp mooi recht houdt (dus niet naar voren gaan hangen). Hierna stap je weer terug tot je rechtop staat. Dit doe je 10x achter elkaar. Dan doe je hetzelfde met je linkerbeen. Herhaal dit tot je 3 setjes hebt gedaan.

 


Wall sit
Ga met je rug naar de muur toe staan en doe een stap vooruit. Leun achterover zodat je schouders en billen de muur raken. Zak door je heupen en buig door je knieën. Glijd daarna met je rug naar beneden totdat je in een zittende positie bent. Je knieën staan dan in een hoek van 90 graden. Belangrijk is dat je tijdens de oefeningen met je hoofd, schouders en billen contact houdt met de muur. Begin met 30 seconden zo zitten en als dit goed gaat kun je dit gaan uitbreiden richting de 90 seconden.

 

Nog 1 laatste extra oefeningen; Kniebuigingen op 1 been
Een best wel moeilijke maar zeer effectieve oefening. Haak je linkerbeen achter je rechterbeen (waardoor je dus op 1 been staat) en zak zover mogelijk naar beneden. Het liefste tot je bijna bij de grond bent. Kom daarna weer omhoog. Start deze oefening met 3 setjes van 3 herhalingen per been. Gaat dit goed, dan kun je het aantal herhalingen omhoog gooien.

 


Mocht je vragen hebben over 1 van deze oefeningen kun je natuurlijk altijd bij een van onze therapeuten terecht!

Heel veel succes met het SNEEUWFIT worden en alvast een hele fijne wintersport gewenst namens ons hele team!

 

 

 

Wij gebruiken cookies om de website beter te laten functioneren