CARPAAL TUNNEL SYNDROOM

Carpaal Tunnel Syndroom 

Het Carpaal Tunnel Syndroom is een aandoening van de pols. In de pols bevinden zich verschillende zenuwen die naar de hand lopen. Zij lopen door een tunnel (carpale tunnel) die aan de bovenkant gesloten wordt door een peesplaat (ligamentum carpi transversum). Eén van de zenuwen die hier doorheen loopt, is de nervus medianus. Wanneer de tunnel vernauwd is en er daardoor druk op de zenuw komt, spreekt men van een Carpaal Tunnel Syndroom.

Hoe ontstaat het? 

De druk op de zenuw kan verhoogd worden door overbelasting na intensief gebruik van de handen, door hormonale veranderingen tijdens een zwangerschap of door bijvoorbeeld reuma. Door deze verhoogde druk, raakt het omhulsel van de zenuw waar deze doorheen loopt, ontstoken. Hierdoor zwelt deze op en raken bloedvaten bekneld waardoor de bloedtoevoer achteruit gaat.

Wat zijn de tekens & symptomen?

Bij het Carpaal Tunnel Syndroom zorgt de beknelling van de zenuw voor tintelingen en een slapend/doof gevoel in de hand. Men zal merken dat men op den duur steeds minder kracht in de handen krijgt en dat het gevoel in de handen ook minder wordt. ’s Nachts treden er vaak pijnklachten op. Dit komt omdat de hand dan horizontaal ligt en de bloedtoevoer dan sowieso al minder is dan overdag. 

Wat is de behandeling?

Wanneer de klachten optreden, wordt aangeraden de hand tijdelijk weinig te gebruiken. Ook kan een nachtspalk helpen om de pols rust te gunnen.Wanneer rust nemen en het gebruik van een nachtspalk niet helpen of wanneer er veel kracht- en gevoelverlies optreedt in de hand, besluit men over te gaan tot een operatie. Hierbij wordt de peesplaat van de carpale tunnel doorgesneden. De onderliggende zenuwen hebben dan meer ruimte en de klachten zullen afnemen.

Wij gebruiken cookies om de website beter te laten functioneren