Cubitale tunnen syndroom

Het Cubitale tunnel syndroom (ook wel Sulcus nervi ulnaris syndroom en nervus ulnaris entrapment genoemd) is een aandoening van de zenuw aan de binnenzijde van de arm: de nervus ulnaris. Deze zenuw loopt langs de elleboog richting onderarm. De plaats waar deze zenuw de elleboog passeert is aan de achterzijde langs 'het telefoonbotje'. Daar loopt hij door een groeve die bedekt is door een band. Dit wordt de cubitale tunnel genoemd. Wanneer de zenuw in deze tunnel bekneld raakt, spreekt men van het Cubitale tunnel syndroom.

Wat zijn de oorzaken?

Het kent verschillende oorzaken. Het kan ontstaan door herhaaldelijke druk op de zenuw door bijvoorbeeld veelvuldig op de elleboog te steunen. Ook kan het door een val, een ongeluk of het vaak buigen en strekken van de elleboog tegen weerstand ontstaan. Tot slot kan een te nauwe tunnel door een te strakke band aanleiding geven tot het Cubitale tunnel syndroom.

Wat zijn de tekens & symptomen?

Een symptoom van het Cubitale tunnel syndroom is een tintelend gevoel dat vanuit de elleboog naar de pink en de ringvinger uitstraalt. Doordat de zenuw bekneld raakt, kunnen er soms ook gevoelsstoornissen in de onderarm, hand, pink en ringvinger optreden en kan er krachtsverlies optreden in dit gebied. Daarnaast kan het ver buigen van de elleboog de klachten verergeren.

Wat is de behandeling?

Vaak is rust en het vermijden van de provocerende bewegingen en activiteiten al voldoende om te herstellen van het Cubitale tunnel syndroom. Wanneer dit niet het geval is, kan men door middel van een operatie de zenuw wat ruimte geven door de band die over de groeve loopt door te snijden. De zenuw is dan niet langer bekneld. Een andere optie is om de zenuw te verleggen, waardoor deze meer ruimte krijgt (ulnaristranspositie). De tintelingen in de onderarm, hand en pink en ringvinger zullen dan geleidelijk aan minder worden.

Wij gebruiken cookies om de website beter te laten functioneren