FROZEN SHOULDER

Wat is een frozen shoulder?

Een frozen shoulder begint met pijn in de schouder, die steeds erger wordt. Deze pijn komt door een ontsteking binnenin het gewrichtskapsel (het bindweefsel dat om een gewricht zit). In de loop van enkele weken tot maanden kun je je schouder steeds minder goed bewegen, doordat het gewrichtskapsel verstijft. De schouder raakt als het ware ‘bevroren’. Deze verstijving kan in alle richtingen voorkomen, maar we spreken pas over een frozen shoulder als je in ten minste drie richtingen minder goed kunt bewegen.

Soms ontstaat een frozen shoulder na een val of operatie, maar vaak is er geen duidelijke oorzaak aan te wijzen. Bij diabetes mellitus, schildklieraandoeningen, epilepsie, de ziekte van Dupuytren, hart- en longaandoeningen of de ziekte van Parkinson komt een frozen shoulder wat vaker voor. Uit recent onderzoek blijkt dat ook langdurige stress een belangrijke rol kan spelen.

De klachten van een frozen shoulder

Bij een frozen shoulder zie je vrijwel altijd drie fasen.

  • De bevriezing en verstijvende fase
    Deze fase duurt enkele weken tot gemiddeld negen maanden. De pijn in de schouder wordt langzaam erger en kan als zeer hevig worden ervaren. De pijn kan uitstralen tot in de bovenarm en zelfs de onderarm. Aan- en uitkleden, iets uit een hoge kast pakken en autorijden is pijnlijk en kan hevige pijnscheuten geven. Je hebt ook pijn in rust, dus als je niets doet, en zelfs ’s nachts. De bovenrug en nek kunnen eveneens pijn gaan doen. Je schouder wordt steeds stijver. In deze fase is het niet verstandig om je schouder te forceren. Te agressief oefenen kan juist tot meer pijn leiden.
  • De bevroren fase
    Deze fase duurt gemiddeld vier tot negen maanden. De pijn in de schouder neemt langzaam af, maar de stijfheid blijft. Je kunt geleidelijk intensiever gaan oefenen.
  • De ontdooiende fase
    Deze fase duurt gemiddeld vier tot twaalf maanden. De pijn verdwijnt volledig en de beweeglijkheid komt langzaam terug tot (nagenoeg) normaal.

De behandeling van een frozen shoulder

Wat kan de fysiotherapeut voor je betekenen? 

Je fysiotherapeut kan je uitleggen wat er aan de hand is met je schouder en je adviseren hoe(veel) je de schouder mag belasten. Ook als je veel pijn hebt, is het belangrijk om binnen bepaalde grenzen te blijven bewegen.

Fysiotherapeutische behandeling bestaat uit:

  • Hulp bij het bewaken van de balans tussen inspanning en ontspanning.
  • Leren hoe je moet omgaan met de beperkingen tijdens het sporten, op het werk, bij autorijden, fietsen en wandelen en tijdens (huishoudelijk) werk.
  • Een huiswerk-oefenprogramma om het herstel te bevorderen.
  • Mobilisaties en andere technieken om de pijn van de schouder en bovenrug/nek te verminderen en de beweeglijkheid te vergroten. Oefenen en rekken worden afgestemd op de fase van de frozen shoulder.

Wat kun je zelf doen?

Zeker in de eerste fase van een frozen shoulder is het goed om ontspanningsoefeningen te doen. Rustig bewegen, zoals wandelen, bevordert het herstel. Als de pijn minder wordt en de beweeglijkheid van de schouder toeneemt, kun je langzamerhand steeds meer gaan doen. De kracht in de arm zal dan vanzelf weer terugkeren.

 

 

Wij gebruiken cookies om de website beter te laten functioneren