GOLFERSELLEBOOG

Bij de golfarm is er pijn aan de binnenkant van de elleboog. De pijn kan uitstralen over de onderarm naar de hand toe. De klachten ontstaan vaak bij het klussen of het uitvoeren van huishoudelijke werkzaamheden.

De term golferselleboog is een misleidende naam omdat slechts een klein deel van de mensen met een golferselleboog ook daadwerkelijk golft.


Beschrijving van de aandoening
De onderarm flexoren zijn de spieren die er voor zorgen dat de pols en de vingers kunnen buigen. Ze komen aan de binnenzijde van de elleboog bij elkaar waar ze via pezen op het bot aanhechten.

Bij de golferselleboog is de spierspanning van de onderarm flexoren verhoogt. Door de verhoogde spierspanning raken de peesaanhechtingen van deze spieren aan de binnenkant van de elleboog geïrriteerd, wat tot pijnklachten leidt.

Oorzaak en ontstaanswijze
De klachten ontstaan vaak geleidelijk. De golferselleboog kan zich ontwikkelen bij activiteiten waarbij men dagelijks frequent en langdurig de onderarm flexoren moet aanspannen. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij het werken met gereedschap dat de hele dag vastgehouden moet worden en bij het golfen. Ook klimmers lopen een verhoogd risico.

Klachten en verschijnselen: symptomen
    • Stekende of zeurende pijn aan binnenzijde van de elleboog, ter hoogte van het mediale epicondyl (dit is de harde knobbel aan de  binnenkant van de elleboog).
    • Pijn bij het maken van een krachtige vuist (met gestrekte ellebogen).
    • Onderhands iets tillen wekt de pijn op.
    • Druk op de binnenzijde van de elleboog kan de klachten provoceren.
    • Soms is er uitstralende pijn over de onderarm.
    • De klachten kunnen ook in rust optreden.
De klachten schommelen gedurende de aandoening vaak op en neer in fasen van veel klachten en fasen van weinig klachten. 

Behandeling en herstel
Het is belangrijk om activiteiten/bewegingen die de pijn klachten provoceren te vermijden. Op deze manier kan de pees herstellen. De fysiotherapeut zal de beweeglijkheid van de elleboog zo optimaal mogelijk houden en de spierspanning laten afnemen. Daarnaast zullen er oefeningen gedaan worden om de kracht van de spieren te herstellen. 

 

Lohman, A.H.M. (2004). Vorm en beweging. Leerboek van het bewegingsapparaat van de mens. Houten: Bohn Stafleu van Loghum.

Nugteren, K. van & Winkel, D. (2006). Onderzoek en behandeling van peesaandoeningen - tendinose. Houten: Bohn Stafleu van Loghum.

Verhaar, J.A.N. & Linden, A.J. van der (2005). Orthopedie. Houten: Bohn Stafleu van Loghum.

Wij gebruiken cookies om de website beter te laten functioneren