HEUP ATROSE

Heupartrose is een veelvoorkomende heupaandoening. Het kraakbeen in het heupgewricht raakt beschadigd waardoor het gewricht niet meer soepel beweegt en de heup stijf aan gaat voelen. De klachten worden veelal gerelateerd aan de ouderdom.

Beschrijving van de aandoening
Het heupgewricht bestaat uit een kop en een kom. Beiden zijn bekleed met een dun laagje kraakbeen. Dit heeft een schokdempende werking en zorgt voor een optimale glijbaarheid van de afzonderlijke botdelen in het gewricht. Bij artrose gaat het kraakbeen in kwaliteit achteruit. Hierdoor gaat het gewricht minder soepel lopen en worden de schokken minder goed opgevangen. Slijtage van het kraakbeen kan leiden tot chronische heupklachten.

Doordat het kraakbeen verdwijnt komen de botstructeren in het gewricht steeds meer met elkaar in aanraking. Dit is pijnlijk en het gewricht wordt er minder beweeglijk door. Als reactie hierop start het lichaam met osteofytvorming. Dit houdt in dat er abnormale beenderige uitgroeiingen ontstaan aan de randen van het gewricht. Door het gewricht breder te maken wordt de druk over een groter oppervlak verdeeld. Het lichaam probeert zo de gevolgen van artrose te beperken.

Oorzaak en ontstaanswijze
Patiënten met heup artrose zijn over het algemeen ouder dan 50 jaar. Bij mensen boven de 60 jaar wordt het relatief vaker gezien. De klachten ontstaan geleidelijk en zijn in de meeste gevallen al enkele maanden aanwezig. Uiteindelijk krijgen we allemaal artrose, het is een natuurlijk proces dat hoort bij het ouder worden.

Klachten en verschijnselen:

  • Stijfheid van het heupgewricht.
  • Ochtendstijfheid; 's ochtends moet de patiënt even op gang komen voordat de ergste stijfheid verdwijnt.
  • De beweeglijkheid van de heup is beperkt in alle bewegingsrichtingen.
  • Drukpijn aan de voorzijde van het heupgewricht.
  • Krachtverlies bij het heffen van het been naar opzij (abductie).
  • Pijn in de lies

Diagnose
Röntgenfoto's worden alleen gemaakt bij twijfel over de diagnose of wanneer er een operatie overwogen wordt. Bij artrose is op de röntgenfoto een versmalling van de gewrichtsspleet te zien. Daarnaast zijn mogelijk ook andere gevolgen van artrose zichtbaar, zoals de osteofytvorming.

Behandeling en herstel
Beschadiging van het kraakbeen is niet meer terug te draaien. De behandeling is er vooral op gericht de klachten te reduceren. Hierbij is het vooral belangrijk in beweging te blijven zonder de heup te overbelasten. Fysiotherapie is bewezen effectief bij de behandeling van heupartrose. 

Wanneer beide behandelvormen geen verbetering meer opleveren, kan operatief ingrijpen overwogen worden. Bij ernstig toenemende klachten kan er een heupprothese (kunstheup) geplaatst worden. Hierbij wordt, afhankelijk van de staat waarin ze verkeren, de kop en/of de kom vervangen. Wanneer het hele heupgewricht vervangen wordt voor een kunstexemplaar spreken we van een 'totale heupprothese'.

Oefeningen
Om achteruitgang van de heup door heupartrose tegen te gaan is het verstandig goed in beweging te blijven en dagelijks oefeningen te doen. Dit zorgt ervoor dat de spieren rondom de heup sterk genoeg blijven. 

Wilt u oefeningen gaan doen? Neem dan gerust contact met ons op, wij helpen u graag verder!

 

Wij gebruiken cookies om de website beter te laten functioneren