HIELSPOOR

Wat is hielspoor? Hielspoor is een verkalking onder de hiel, bij de aanhechting van de pees die naar de voorvoet loopt. Hielspoor hoeft geen klachten te geven, maar kan bij overbelasting wel een ontsteking/iritatie in de peesplaat veroorzaken. Dit geeft een hevige, aanhoudende pijn onder de voet, bij de hiel.

Hoe vaak komt hielspoor voor en bij wie?
Ongeveer 30 tot 75% van de Nederlanders heeft hielspoor, maar lang niet iedereen merkt dat. Slechts 10% krijgt pijnklachten. Vooral bij hardlopers komt deze blessure regelmatig voor. Mensen onder de 45 jaar hebben nauwelijks last van hielspoor. Kinderen kunnen wel last hebben van hielspoorachtige verschijnselen, maar dit wordt dan onder de ziekte van Sever Schinz geschaard.

Factoren die het risico op hielspoor vergroten zijn onder andere; overbelasting door sporten, slecht schoeisel, overgewicht en veel en lang staan. Ook een verkorte kuitspier, platvoeten of holle voeten, een klemzittende zenuw, weinig dempend vetweefsel onder de hiel (met name bij ouderen) of een stijve voetzool (als een schoen bijvoorbeeld niet goed afwikkelt) kunnen hielspoor in de hand werken.

De symptomen van hielspoor zijn vaak de volgende:

  • Pijn onder de hiel, vooral 's ochtends of na langere tijd stil zitten. De pijn is vaak aan de voorkant van de hiel voelbaar maar soms voelt de hele onderkant van de voet beurs. Vaak helpt het dan om wat te lopen en op te warmen, maar dat is pas na enige tijd te merken.
  • Lang stilstaan is pijnlijk.
  • Autorijden is onprettig


​Hoe langer hielspoor onbehandeld blijft, hoe moeilijker u er vanaf komt.

Wat kan ik zelf doen?
Hielspoor verdwijnt bijna nooit spontaan maar is goed te behandelen. Zorg wel dat u op tijd de klachten herkent en niet te lang doorloopt met de klachten. Het is goed om in beweging te blijven, maar zorg dat u niet te lang achter elkaar loopt en stop als u uw klachten voelt opkomen. Daarnaast kunnen voldoende rustmomenten inbouwen tijdens het wandelen ook helpen. Te veel pijn tijdens het wandelen? Pak dan eens de fiets of ga zwemmen! Hierbij is de belasting op uw peesplaat stukken minder!

De peesplaat en kuit zijn vaak verkort bij hielspoor.  Zorg er dus voor dat u uw kuiten rekt. Dit kan je doen met de knieën gestrekt (dan rek je de gastrocnemius spier) en met de knieën gebogen (dan rek je de soleus spier). Doe dit minimaal drie keer per dag 3x 15 seconden. Let wel op dat u binnen de pijngrens blijft!

Wij gebruiken cookies om de website beter te laten functioneren