HYPERVENTILATIE

Hyperventilatie

 

Gemiddeld genomen ademt een volwassen persoon ongeveer 10 keer per min. Bij hyperventilatie klachten is dat al gauw het dubbele. Je haalt dus ‘te veel adem’ alsof je jezelf enorm aan het inspannen bent. Deze abnormale situatie komt vaak voor bij klachten van angst, stress of paniek waarbij je sneller gaat ademen en voldoende zuurstof opneemt, maar te veel koolzuur uitademt.

 

Symptomen:
De symptomen van hyperventilatie zijn ademnood en angst, hartkloppingen, pijn op de borst, tintelingen in handen en voeten, duizeligheid, de angst om flauw te vallen, wazig zien, verlies van contact met de omgeving, stijfheid rond de mond, hoofdpijn, misselijkheid en vermoeidheid. Deze symptomen treden niet allemaal tegelijk op. De meeste mensen hebben angstgevoelens als reactie op hyperventilatie. Na een aanval van hyperventilatie kan er angst ontstaan voor een nieuwe aanval en die angst kan weer hyperventilatie in de hand werken, zo ontstaat een vicieuze cirkel.

 

De mooiste oplossing is het weer onder controle krijgen van je ademhaling door ademhalingsoefeningen, want het is niet altijd mogelijk om te gaan fietsen en wandelen en dan kan de paniek alleen maar toenemen.

 

Meer info vraag naar Soeanne

Wij gebruiken cookies om de website beter te laten functioneren