SCHOUDERIMPINGEMENT

Last van schouderklachten? Heffen van de arm pijnlijk? Ontstaat er pijn als je je schouder draait?
En kan je er moeilijk op liggen? Misschien heb je wel last van schouderimpingement.

De ruimte tussen de schouderkop en het schouderdak bedraagt ongeveer 1 centimeter, als deze ruimte kleiner wordt kunnen weefsels minder goed onder het schouderdak doorbewegen. Wanneer is er sprake van schouderimpingement (ook wel inklemming)? Als weefsels (spier, pees, slijmbeurs) in de schouder bekneld raken.

Oorzaken
Omdat de pezen en de slijmbeurs in een kleine ruimte tussen het schouderdak en het bovenarmbot liggen, zal alles wat deze ruimte verkleint uiteindelijk leiden tot pijnklachten. Door overbelasting of een specifiek incident kunnen de pezen of de slijmbeurs beschadigd, gezwollen en geïrriteerd raken. Als gevolg van deze zwelling kunnen de pezen of de slijmbeurs meer ruimte in gaan nemen. Dit kan leiden tot compressie en inklemming van deze structuren met bepaalde armbewegingen.
De klachten worden meestal veroorzaakt door herhaalde of langdurige activiteiten die de pezen of slijmbeurs zwaar belasten. Deze pijn wordt meestal gevoeld tijdens langdurig of herhaald: liggen (in zijlig, voornamelijk op een hard oppervlak), arm optillen, arm draaien, tillen (voornamelijk boven schouderhoogte), duwen en trekken etc.

Symptomen
Klachten veroorzaakt door een impingement worden ervaren aan de voor-, zij- en achterkant van de schouder. Soms straalt de pijn uit tot aan de elleboog. Bewegingen als arm heffen boven 90graden, boven het hoofd werken, arm draaien, tillen, trekken en liggen op de schouder geven vaak pijnklachten. Wanneer de pijn optreedt bij een activiteit, nemen de klachten van af na een warming-up. Wanneer de klachten alle lange tijd aanwezig zijn, kan er ook stijfheid in de schouder ervaren worden tijdens het reiken.

Behandeling
Doordat het schoudergewricht een complex gewricht is de behandeling erg divers zijn. De behandeling zal bestaan uit ontspannen van de spieren, verbetering mobiliteit schoudergewricht, verbetering spierfunctie, stabiliteitstraining en krachttraining. Er wordt niet alleen gekeken naar de schouder ook nek, bovenrug, ribben en schouderbladen worden meegenomen in de behandeling.

Wij gebruiken cookies om de website beter te laten functioneren