Lage Rugpijn

Je wilt iets oprapen van de vloer en voor je het weet gaat er een vlammende pijn door je rug. Het is in je rug 'geschoten'. Je komt bijna niet meer overeind en vergaat van de pijn. 'Heb ik een hernia?', 'is er een wervel scheef geschoten?'. Lees verder om antwoord te krijgen op deze vragen. 

Oorzaken 
Veelal wordt er gedacht dat we een kapotte wervels of tussenwervelschijf hebben als we lage rugpijn hebben. 
Bij de meeste rugklachten is er geen duidelijk aanwijsbare oorzaak voor het ontstaan van de klachten. Klachten ontstaan door verkeerde houding, eenzijdig beweegpatroon, verhoogde spierspanning of stress. De weefsels in de rug zijn overprikkeld. Dit worden aspecifieke lage rugklachten genoemd. Bij specifieke lage rugklachten is er wel een aanwijsbare oorzaak. Er is weefselschade zichtbaar, denk hierbij aan hernia, slijtage en een wervelfractuur. 

Is er iets stuk?
Bij langdurige lage rugpijn is er vaak te veel spanning van de buik en rugspieren te zien. We moeten deze spieren geen rust geven maar opnieuw gaan trainen. Op de juiste manier gaan gebruiken, zodat ze niet meer overprikkeld raken. 

'Mijn wervel staat scheef' 
Veel mensen zeggen wanneer ze lage rugklachten hebben dat er een wervel scheef staat. Of de fysiotherapeut deze even recht wil zetten. Het lijkt misschien alsof je rug scheef staat, maar in werkelijkheid willen we de overprikkelde weefsels in de rug ontzien. Vaak wordt er dan ook gedacht dat 'kraken' wervels weer rechts zet. Kraken zet geen wervels rechts, maar geeft wel verlichting. Door het kraken vinden er allerlei veranderingen in het zenuwstelstel plaats, wat zorgt voor vermindering van pijn en ontspanning van de spieren. 

Beeldvormend onderzoek 
Je wilt een verklaring voor de pijn in je rug. Is het maken van een röntgenfoto en/of MRI dan zinvol? Vaak heeft het uitvoeren van een beeldvormend onderzoek geen toegevoegde waarde. Er is meestal geen verband tussen afwijkingen van de wervelkolom en de rugpijn. 

Wanneer iemand zonder rugpijn een foto of MRI scan laat maken zullen er ook anatomische afwijkingen gevonden worden. Hierdoor is het interpreteren van de uitkomsten moeilijk. Maak van tien willekeurige personen een foto of scan en bij de meeste is een 'afwijking' te vinden, of ze nu wel of geen rugpijn hebben. 
Scans zijn vaak alleen nodig wanneer er aan ernstige aandoeningen gedacht wordt. 

Mag ik lang zitten?
Ja, je mag lang zitten en lang staan, maar vergeet niet tussendoor te bewegen. Wissel zitten met staan af, dan ben je niet extra aan het bewegen. Beide zijn dit statische houdingen die we juist niet te lang willen. Wissel zitten met wandelen, fietsen of sporten af. 

Wat doe ik tegen rugpijn?
Blijf bewegen, je maakt niks kapot. Maak bewegingen die simpel zijn, na een tijdje bewegen neemt vaak de pijn af. 
Ga wandelen of doe mobiliserende oefeningen tegen het stijver worden van de rug.

Vragen? Bel of stuur een mail.

Wij gebruiken cookies om de website beter te laten functioneren