MORBUS SEVER

Bij Morbus Sever (ook wel sever schinz syndroom en apophysitis calcanei) raakt de groeischijf van de hiel geïrriteerd. De aandoening komt dan ook veel voor bij kinderen. Het is nog niet precies duidelijk waardoor de klachten veroorzaakt worden, er wordt gedacht dat de trekkracht van de achillespees op de aanhechting met het hielbeen de klachten veroorzaakt. Typisch is dat de klacht vaak ontstaat tijdens periodes van snelle groei in combinatie met veel belastende activiteiten/sporten.

In welke levensfase komt het voor?
Morbus Sever komt voornamelijk voor bij kinderen tussen de acht en vijftien jaar. De blessure komt voornamelijk voor bij jongens. Rond de lijftijd van dertien jaar bij meisjes en vijftien jaar bij jongens verdwijnen de pijnklachten.

Welke klachten en symptomen kan iemand hebben?
De pijn wordt ervaren aan de achterkant van die hiel of achillespeesregio. Vaak wordt de pijn zowel links als rechts ervaren. Het begint vaak met een stijf gevoel dat toeneemt na belastende activiteiten (rennen, springen) en 's ochtends na het opstaan. Wanneer de klacht langer aanwezig blijft ervaart iemand voornamelijk klachten tijdens activiteiten. Ook kan pijn ervaren worden wanneer er druk uitgeoefend wordt op de achillespeesregio of de hiel.

Welke fysiotherapeutische behandeling wordt toegepast?
De behandeling van Morbus Sever bestaat uit:

  • Verminderen of stopzetten van sportactiviteiten.
  • Rekoefeningen voor de kuitspieren
  • Spierversterkende oefeningen
  • Stabiliteitsoefeningen
  • Verminderen spierspanning kuiten indien aanwezig

Vaak is het een combinatie van bovengenoemde behandelmogelijkheden. 

In sommige gevallen wordt de patiënt doorverwezen naar een podotherapeut. Hier wordt de voetbiomechanica gecorrigeerd. De behandelend fysiotherapeut zal de patiënt doorsturen indien dit een vereiste is.

Wij gebruiken cookies om de website beter te laten functioneren