PFPS: Patellofemoraal pijnsyndroom

Patellofemoraal pijnsyndroom

Met het patellofemoraal pijnsyndroom worden pijnklachten bedoeld die zijn ontstaan door een dysfunctie van de knieschijf / kniegewricht. Deze aandoening komt veel voor bij kinderen of adolescenten. Pijnklachten ontstaan vaak in de knieholte en aan de binnen of buitenzijde van de knie. Soms hoor je een klikkend geluid.

De knieschijf ligt in het midden van het kniegewricht, zodat de krachten op de knieschijf evenredig zijn verdeeld. Wanneer men last heeft van het patellofemoraal pijnsyndroom is er een afwijkende stand van de knieschijf (patella) ten opzichte van het dijbeen (femur). Deze afwijkende stand zorgt voor een grotere belasting op het kniegewricht (knieschijf – knie) gewricht tijdens het bewegen. Deze grotere belasting kan resulteren in pijnlijke weefselschade en irritatie. Wanneer deze pijnklacht zich voordoet, spreekt men van het patellofemoraal pijnsyndroom.

Oorzaken
De meest voorkomende oorzaak is een disbalans tussen de twee buitenste delen van de bovenbeenspier (quadriceps). Het buitenste deel trekt dan harder aan de knieschijf dan de binnenste. Hierdoor wordt de knieschijf meer naar buiten getrokken, waardoor je een abnormale beweging van de knieschijf krijgt. Er zijn een aantal factoren die hier invloed op kunnen hebben spierzwakte, toename in sportbelasting, aangeboren afwijkende stand knieschijf, slechte voetstand, verkeerd schroeisel. Samen met de fysiotherapeut ga je opzoek naar de oorzaak van de knieklachten.

Symptomen
De pijnklachten worden ervaren aan de voorkant van de knie, onder en rondom de knieschijf. Soms stralen de knieklachten uit naar de knieholte. Af en toe kan je een klikkend geluid horen.

De pijnklachten worden vaak uitgelokt bij activiteiten als traplopen (op en af), hurken, wandelen en springen.

Behandeling
De behandeling zal bestaan uit triggerpoint therapie, gewrichts mobilisaties, stabiliteit- en krachttraining. Uiteraard wordt er eerst onderzocht wat de oorzaak is van de klachten en op basis hiervan het behandelplan gemaakt.

Wij gebruiken cookies om de website beter te laten functioneren