Rugklachten en COVID

Hebben rugklachten een relatie met corona (COVID 19) of long COVID?

Zijn rugklachten een symptoom van corona?

Corona is een infectiezieke van de luchtwegen en veroorzaakt voornamelijk griepachtige symptomen zoals koorts, hoesten en vermoeidheid. Toch worden spierpijn, hoofdpijn en rugpijn vaak gemeld als eerste symptomen van een besmetting. Een recent onderzoek laat zien dat 69.3% van de patiënten met corona spier- en/of gewrichtspijnen hebben. Van deze mensen geeft 46.6% aan dat spier- en/of gewrichtspijn het eerste symptoom van corona zijn en 43.6 % ervaart klachten in de wervelkolom.

Toch zijn spier- en/of gewrichtspijn niet onderscheidend voor corona. Dit zijn namelijk symptomen die ook bij een normaal griepvirus voorkomen. Gaat je spierpijn gepaard met andere griepverschijnselen? Laat je dan testen om te weten of jouw rugklacht mogelijk een relatie heeft met een coronainfectie. Toch betekent een positieve test nog niet altijd dat je rugpijn hier vandaan komt.

Waarom kan corona rugklachten veroorzaken en hoe uiten deze klachten zich?

Een infectie triggert ons immuunsysteem door ontstekingsbevorderende moleculen aan te maken. Onderzoek laat zien dat deze moleculen bij coronapatiënten het zenuwstelsel prikkelt en pijnsignalen naar het brein stuurt. Een ander onderzoek toont aan dat corona kan zorgen voor schade in de spieren doordat het virus de cellen van de spier binnendringt. Hoe dit precies werkt weten onderzoekers nog niet.

Spier- en/of gewrichtspijn tijdens een virusinfectie uiten zich vaak anders dan rugklachten die ontstaan door bijvoorbeeld een overbelasting of verkeerde beweging. Omdat de pijn wordt veroorzaakt door het immuunsysteem zijn de klachten diep zeurend van aard. Klachten voelen als een zwaar spierpijn- en/of krampachtig gevoel. Komen de klachten door een virus dan zijn de klachten vaak niet afhankelijk van specifieke houdingen en bewegingen. Dit is anders dan bij een reguliere rugklacht die juist wel afhankelijk zijn van specifieke houdingen en bewegingen.

Ligt er een relatie tussen rugklachten en long covid?

Volgens de World Health Organization herstellen de meeste mensen met corona binnen 2 tot 6 weken van hun klachten en verdwijnen de spier- en gewrichtsklachten vanzelf. Toch zijn er ook veel mensen die langer klachten blijven houden. Dit noemen we long COVID. In 25 procent van de mensen met long COVID worden gewrichtspijnen gerapporteerd. Toch is er nog geen sterk onderzoek uitgevoerd dat de relatie tussen long COVID en rugklachten laat zien.

Het is erg moeilijk te achterhalen of rugpijn is veroorzaakt door het coronavirus. Er zijn veel mensen met rugklachten en er zijn vele mogelijke oorzaken voor rugklachten te vinden. Toch zijn er wel ideeën hoe deze relatie kan liggen:

Hoe kan je verklaren dat sommige mensen met long covid rugklachten blijven houden?

De meest logische verklaring zit hem in het feit dat als je ziek bent, je minder actief bent dan normaal. Deze inactiviteit kan zorgen voor pijn, stijfheid en verminderde spierkracht. Zeker wanneer je een langere tijd ernstig ziek bent geweest of zelfs in het ziekenhuis hebt gelegen lever je veel in. Dit kan leiden tot problemen tijdens activiteiten zoals staan, traplopen, reiken of sporten. Je verwacht dat je klachten verdwijnen wanneer je weer actiever wordt en je activiteiten hervat.

Er zijn toch mensen die langer klachten blijven houden. Het Spine and Joint Centre in Rotterdam heeft een interessante theorie waarom mensen met long covid niet herstellen. Een veranderde buikwandfunctie, waarbij de samenwerking tussen het middenrif en de spieren van de buikwand verstoord is, kan zorgen voor verschillende klachten zoals:

  • Benauwdheid
  • Inspanningsintolerantie
  • Hoofdpijn
  • Concentratieproblemen (brain fog)
  • Vermoeidheid
  • Pijn rond de borstkas
  • Spierpijn of -kramp in armen en/of benen of rug.

Ook hebben zij gevonden dat de verstoring van de buikwandfunctie vaker voorkoimt voor bij mensen die al eerder klachten in de buik en rug regio hebben gehad zoals: chronische rug- en bekkenpijn en/of bijvoorbeeld (buik-) operaties. Corona lijkt dit patroon te versterken. Het herstellen van de buikwandfunctie, door het ademhalingspatroon te verbeteren, kan een belangrijke oplossing zijn voor de bovengenoemde problemen. Wil je hier meer over weten, kijk de volgende webinar

Wat kan je doen wanneer je vermoedt dat je rugklacht is gekomen door long covid?

Wanneer je vermoedt dat je rugklachten komen door long covid is het belangrijk op een verantwoorde manier je activiteiten op te bouwen met als doel de verloren spierkracht te herstellen en conditie op te bouwen. Dit kan door middel van conditie en spierkrachttraining onder begeleiding van een fysiotherapeut. 

Heb je vragen over het het herstel van je rugklacht door corona?

klik hier

Wij gebruiken cookies om de website beter te laten functioneren