ZWEEPSLAG

Bij een zweepslag van de kuit is er een (gedeeltelijke) spierscheuring in de kuitspier ontstaan. De mate van scheuring kan variëren van een scheuring van enkele spiervezels tot een volledige scheur van de spier.

Wat zijn de oorzaken?
De oorzaak van een zweepslag is een plotselinge, grote belasting op de spier. Dit kan zijn bij het aanzetten voor een sprint, maar ook bij het aanzetten voor een sprong. Een zweepslag kan echter ook ontstaan wanneer u gewoon aan het wandelen bent. Risicofactoren voor het ontwikkelen van een zweepslag zijn: een verminderde mobiliteit van voeten, enkels of knieën, een slechte warming-up of eerdere kuitblessures.

Wat zijn de tekens & symptomen?
Men beschrijft het gevoel bij een zweepslag vaak als een scherpe pijn, alsof er iemand tegen je kuit trapt. Sommige mensen ervaren ook een 'knappend' gevoel of geluid. Het is afhankelijk van de mate van de scheuring of men nog op het aangedane been kan staan. Er kan na enkele uren bloeduitstorting en zwelling ontstaan. De kuitspier is drukpijnlijk en ook het rekken van de kuitspier is pijnlijk.

Wat is de behandeling?
De eerste dagen na de scheuring is het belangrijk de spier rust te geven. Leg uw been omhoog en koel eventueel tegen de pijn. Beweeg uw voet en knie wel onbelast om de circulatie van het onderbeen te bevorderen. Daarna kan de belasting rustig opgebouwd worden. Een opbouwschema waarbij kracht, mobiliteit en coördinatie een rol spelen is essentieel om restklachten en herhaling van letsel te voorkomen. Hoelang het herstel duurt is afhankelijk van de grootte van de scheuring. Wanneer er enkele spiervezels gescheurd zijn, hoeft het herstel maar twee weken te duren. Bij een grotere spierscheuring kan het herstel zes tot twaalf weken duren.

Wij gebruiken cookies om de website beter te laten functioneren