BUITENSTE ENKELBAND LETSEL

Letsel aan de buitenste enkelbanden is veel voorkomend. In de meeste gevallen ontstaan de klachten nadat iemand zich verstapt, de enkel klapt naar binnen.

Als je enkelbandletsel niet goed behandeld kan dit tot blijvende instabiliteit van het enkelgewricht leiden.

 

Enkelbanden zijn stugge, stevige bandstructuren aan de binnen- en buitzijde van de enkel. Ze verbinden het onderbeen met de voet en vangen extreme bewegingen en klappen op. Als je je verstapt of verzwikt komen de enkelbanden maximaal op rek. Wanneer de kracht te groot is kunnen de  enkelbanden inscheuren of volledig afscheuren.

 

De klachten

In de meeste gevallen ontstaat enkelbandletsel doordat iemand zich verstapt of verzwikt. Wanner de voet naar binnen klapt komen de buitenste enkelbanden op rek. Soms raken de enkelbanden overbelast waardoor er klachten ontstaan.

 

Bij buitenste enkelbandletsel is er pijn aan de buitenzijde van de enkel/voet. Bij een acuut trauma is er vaak direct zwelling, bij overbelasting komt er langzaam wat meer zwelling. Er kan een bloeduitstorting aanwezig zijn en bijna alle bewegingen doen in de acute fase pijn. Na enkele dagen is voornamelijk het (passief) naar binnen draaien van de voet het pijnlijkst. Er kan ook gevoel van instabiliteit aanwezig zijn.

 

Behandeling en herstel

De behandeling hangt af van de ernst van het letsel. In de eerste dagen is de behandeling voornamelijk gericht op vermindering van pijn en zwelling.

Er moet rust genomen worden, voet omhoog en eventueel koelen tegen de pijn.

 

Wanneer er licht enkelbandletsel is zal de pijn en zwelling snel afnemen en is er in de meeste gevallen geen uitgebreide fysiotherapeutische behandeling nodig.

 

Met ernstiger letsel is het vaak de eerste dagen niet mogelijk de enkel te belasten. Langzaam wordt de belasting opgebouwd en indien nodig wordt er tape aangelegd. De behandeling zal bestaan uit het optimaliseren van de beweeglijkheid van de enkel en training om de belastbaarheid van de enkel te vergroten. Denk hierbij aan stabiliteitstraining, krachttraining en core stability training. Volledig herstel zal minimaal 6 tot 12 weken duren, de exacte duur heeft ook te maken met het gewenste niveau van de patiënt.

Wij gebruiken cookies om de website beter te laten functioneren